Διάσωση τραπεζών, οικονομική κρίση - παλιά είδηση; Καθόλου! Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Μάριο Ντράγκι, ο πρώην αντιπρόεδρος της Goldman Sachs International και σημερινός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ανακοίνωσε ένα νέο γιγαντιαίο σχέδιο διάσωσης των τραπεζών: Η ΕΚΤ προτίθεται να αγοράσει απούλητους τίτλους δανείων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες - ένα ποσό από 500 έως 685 δις Ευρώ! Αυτό σημαίνει ότι εμείς, οι φορολογούμενοι, κάνουμε στις τράπεζες ένα δώρο που αξίζει περίπου τέσσερις προϋπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσό που δίνεται στις τράπεζες θα μπορούσε να καλύψει όλες τις δαπάνες της ΕΕ για τέσσερα χρόνια, και η ΕΕ θα μπορούσε να αποχαιρετήσει για τέσσερα χρόνια τον φόρο εισοδήματος.
Απεριόριστη πίστωση με ελάχιστο ίδιο κεφάλαιο
Και όλα αυτά μόνο και μόνο επειδή κατά την τελευταία κρίση, οι δανειακές υποχρεώσεις αποτέλεσαν ζήτημα. Υπάρχουν οι λεγόμενοι «Ενυπόθηκοι Τίτλοι» ή Χρεώγραφα εξασφαλισμένα με περιουσιακά στοιχεία (Αsset-Βacked Securities), γνωστά και ως ABS, από το έτος 2000 περίπου, που ασφαλίζουν δάνεια. Την εποχή πριν από τα ABS, οι τράπεζες έπρεπε να περιμένουν μέχρι να εξοφληθεί ένα δάνειο πριν μπορέσουν να εγκρίνουν ένα νέο. Τώρα, με τα ABS, τα δάνεια μπορούν να ασφαλίζονται αμέσως, και η τράπεζα είναι σε θέση να δώσει νέα δάνεια αμέσως. Αυτά στη συνέχεια ασφαλίζονται και πάλι. Αυτό βοήθησε τις τράπεζες να δώσουν στην πράξη απεριόριστα δάνεια με ελάχιστο ίδιο κεφάλαιο. Ο Ντράγκι λαχταρά να επιστρέψει στους καιρούς της έκρηξης των δανείων, όπως συνέβαινε μεταξύ του 2000 και του 2007 /2008 καθώς οι τράπεζες «κάθονται» σε απούλητα ABS αξίας 684 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτός είναι ο λόγος που ο Ντράγκι ζήτησε από την Blackrock, τον μεγαλύτερο φορέα διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου (hedge funds) στον κόσμο, να αναπτύξει μια ιδέα προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη σε τιτλοποιήσεις δανείων. Και η λύση των αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου προφανώς είναι η βέλτιστη για τις τράπεζες: οι φορολογούμενοι πρέπει να αναλάβουν τα απούλητα παράγωγα!
Από όλες τις πόλεις και τα χωριά ακούμε: «Οι δημόσιες υπηρεσίες είναι πάρα πολύ ακριβές, θα πρέπει να γίνουν περικοπές». Τι θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει σε αυτές τις περιπτώσεις μόνο ένα κλάσμα του δώρου στις τράπεζες, είναι πέρα από κάθε φαντασία!
Ταινία «Ποιός σώζει ποιόν;» χωρίς TV
Δυστυχώς, είναι γεγονός: δεν υπάρχει τηλεοπτικό κανάλι που να θέλει να συμμετάσχει στην ταινία "Who's saving whom?" (Ποιός σώζει ποιόν;) - το μόνο που ακούμε είναι «διάσωση τραπεζών, οικονομική κρίση – παλιά νέα»! Όσο κι αν ακούγεται παράλογη αυτή η αντιμετώπιση της πραγματικότητας, αφήνει ένα μεγάλο κενό στη χρηματοδότηση της ταινίας. Παρά το γεγονός ότι δύο φορείς που υποστηρίζουν ταινίες βεβαίωσαν τη συμβολή τους, πληρώνουν μόνο εάν υπάρχουν ήδη αρκετά χρήματα για το ξεκίνημα.
Έτσι, υπολογίσαμε εκ νέου τα πάντα με λεπτομέρεια και βρήκαμε ότι: Αν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε 168.000 Ευρώ, «μια ταινία χρηματοδοτούμενη από τον κόσμο», θα έχουμε την απαραίτητη στήριξη, χωρίς την τηλεόραση! Μέχρι τώρα, χιλιάδες πολίτες στην Ευρώπη έχουν ήδη συγκεντρώσει το ποσό των 160.740 ευρώ για την ταινία «Ποιός σώζει ποιόν;», ένα ρεκόρ γι αυτό το είδος χρηματοδότησης ταινίας! Μας λείπουν τώρα μόνο 7.259,82 Ευρώ. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό το ποσό μπορεί να συγκεντρωθεί! Παρακαλώ, δεχτείτε τη συγνώμη μας που ο στόχος της δωρεάς έπρεπε να διορθωθεί. Κάναμε πολλές προσπάθειες μέχρι να εγκαταλείψουμε την ελπίδα ότι κάποιος τηλεοπτικός σταθμός θα μας στηρίξει.
Την Τετάρτη 11/2/2015, στις 20:00 περίπου, θα κάνει πρεμιέρα το «Ποιός σώζει ποιόν;» σε 150 ευρωπαϊκές πόλεις ταυτόχρονα!
Όλοι όσοι συνεισέφεραν για να γίνει πραγματικότητα αυτή η ταινία, θα λάβουν ένα DVD έγκαιρα. Με αυτό τον τρόπο, ο καθένας θα μπορέσει / θα πρέπει να προγραμματίσει την προβολή του. Μπορείτε να σχεδιάσετε και να προετοιμάσετε αυτή την μεγάλη δράση μαζί μας!