Επόμενες προβολές, στην Αθήνα και όχι μόνο...
Κυριακή 21 Ιουνίου στις 21.00 στο Πάρκο Ναυαρίνου,
οργάνωση Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλιου-Χάρτου Αττικής
Σάββατο 13 Ιουνίου στις 20.00 στο κηπάκι της Τσαμαδού, στα Εξάρχεια
Τετάρτη 15 Απριλίου στις 19.30 στην πόλη της Χίου
στον χώρο Οδύσσεια, Αιγαίου 102
οργάνωση Χιακή Συμπολιτεία
News January 2015: The Film "Who's Saving Whom?"
την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015 γιορτάζουμε την πρεμιέρα της ταινίας «Ποιος σώζει ποιόν; » ! Σε πολλές πόλεις της Ευρώπης θα γίνει γιορτή ταυτόχρονα την ίδια μέρα. Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε όλους που μας συνοδεύεται αδιάκοπα από το 2012. Θα γίνει μια πραγματική ευρωπαϊκή γιορτή. Εκδοχές της ταινίας θα κυκλοφορήσουν στα Γερμανικά, Ισπανικά, Ελληνικά, Γαλλικά, Αγγλικά και προβλέπεται και στα Ιταλικά. Εκδηλώσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί σε πέντε χώρες! Ελάτε να συμμετάσχετε και εσείς στην ημέρα δράσης! Mαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά!
Η ταινία «Ποιος σώζει ποιόν; » είναι ένα έργο από τα κάτω. Είναι μία ταινία που ανήκει και αφορά όλους μας. Γι' αυτό θα πρέπει να προβληθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη, για να την παρακολουθήσουνε όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι. Σε όλους, όσοι βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η ταινία αυτή, θα αποσταλεί έγκαιρα ένα DVD. Έτσι θα μπορεί ο καθένας να πραγματοποιήσει τη δική του μη κερδοσκοπική προβολή και πρεμιέρα.
News September 2014: The Film "Who's Saving Whom?" - Gigantic bailout fully up to date
Διάσωση τραπεζών, οικονομική κρίση - παλιά είδηση; Καθόλου! Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Μάριο Ντράγκι, ο πρώην αντιπρόεδρος της Goldman Sachs International και σημερινός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ανακοίνωσε ένα νέο γιγαντιαίο σχέδιο διάσωσης των τραπεζών: Η ΕΚΤ προτίθεται να αγοράσει απούλητους τίτλους δανείων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες - ένα ποσό από 500 έως 685 δις Ευρώ! Αυτό σημαίνει ότι εμείς, οι φορολογούμενοι, κάνουμε στις τράπεζες ένα δώρο που αξίζει περίπου τέσσερις προϋπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσό που δίνεται στις τράπεζες θα μπορούσε να καλύψει όλες τις δαπάνες της ΕΕ για τέσσερα χρόνια, και η ΕΕ θα μπορούσε να αποχαιρετήσει για τέσσερα χρόνια τον φόρο εισοδήματος.
Απεριόριστη πίστωση με ελάχιστο ίδιο κεφάλαιο
Και όλα αυτά μόνο και μόνο επειδή κατά την τελευταία κρίση, οι δανειακές υποχρεώσεις αποτέλεσαν ζήτημα. Υπάρχουν οι λεγόμενοι «Ενυπόθηκοι Τίτλοι» ή Χρεώγραφα εξασφαλισμένα με περιουσιακά στοιχεία (Αsset-Βacked Securities), γνωστά και ως ABS, από το έτος 2000 περίπου, που ασφαλίζουν δάνεια. Την εποχή πριν από τα ABS, οι τράπεζες έπρεπε να περιμένουν μέχρι να εξοφληθεί ένα δάνειο πριν μπορέσουν να εγκρίνουν ένα νέο. Τώρα, με τα ABS, τα δάνεια μπορούν να ασφαλίζονται αμέσως, και η τράπεζα είναι σε θέση να δώσει νέα δάνεια αμέσως. Αυτά στη συνέχεια ασφαλίζονται και πάλι. Αυτό βοήθησε τις τράπεζες να δώσουν στην πράξη απεριόριστα δάνεια με ελάχιστο ίδιο κεφάλαιο. Ο Ντράγκι λαχταρά να επιστρέψει στους καιρούς της έκρηξης των δανείων, όπως συνέβαινε μεταξύ του 2000 και του 2007 /2008 καθώς οι τράπεζες «κάθονται» σε απούλητα ABS αξίας 684 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτός είναι ο λόγος που ο Ντράγκι ζήτησε από την Blackrock, τον μεγαλύτερο φορέα διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου (hedge funds) στον κόσμο, να αναπτύξει μια ιδέα προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη σε τιτλοποιήσεις δανείων. Και η λύση των αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου προφανώς είναι η βέλτιστη για τις τράπεζες: οι φορολογούμενοι πρέπει να αναλάβουν τα απούλητα παράγωγα!
Read more: News September 2014: The Film "Who's Saving Whom?" - Gigantic bailout fully up to date